Огнешкото месо е месото на зряла възрастна овца /овен/, обикновено на възраст между две и три години. Производителите добиват овнешко месо от овца (женска) или от овен (кастриран мъжки). Тъй като животното е по-старо, то съдържа повече мазнини и мускули, което води и до по-силен вкус и по-плътна, по-твърда текстура. Макар че овнешкото месо не е популярно на запад, то е повсеместен протеин в близкоизточната и индийската кухня, особено в овнешко с къри, яхнии, различни видове кебапи и рецепти за бавно готвене и бавно печене. У нас овчата пастърма е деликатесен продукт, високо ценен от познавачите на вкусното мезе.

В определени части на света овнешкото месо има различни значения и имена. Например, готвачи в Нова Зеландия и Австралия използват термина „овче месо“, за да опишат овнешко месо, а „hogget“ или „годишно месо“, за да опишат месото на млада овца на възраст между една и две години. В Южна Азия и Карибите готвачите могат да използват „овнешко месо“ за обозначаване на козе месо.

Овнешко срещу агнешко: няколко разлики между двата вида месо

Овнето и агнешкото месо са два вида месо от овце на различни етапи от жизнения цикъл. Ето основните разлики между двата вида червено месо:

Възраст : Ключовата разлика между овнешкото и агнешкото месо е възрастта на животното. Докато овнешкото се отнася до месото на по-възрастно животно (обикновено на около три години), агнешкото е месо на младо животно (често на около една година).

Вкус : Агнешкото е по-младо животно, така че месото не е имало време да развие толкова много вкус – следователно е по-меко със слаб, тревист вкус. Алтернативно, овнешкото месо идва от по-възрастна овца с повече мазнини и мускули, което му придава силен, дивечов вкус, подобен на коза, еленско месо или дива свиня.

Приготвяне : Поради своята жилавост, овнешкото месо има най-добър вкус, когато се готви бавно, което можете да направите с помощта на бавна готварска печка, бавно печене или сушене на месото. Абсолютно нищ не пречи и понякога да използвате овнешко месо от по-възрастни овце за барбекю. Агнешкото месо обаче е крехко месо, което се възползва от редица методи за готвене, включително печене, печене на скара и задушаване.

Овча пастърма

Текстура : Овнешкото месо идва от по-възрастни овце, които са имали повече време да развият плътни мускули и съдържание на мазнини, което води до жилаво месо, което може да бъде по-сухо. Обратно, агнешкото не е имало време да развие много съединителна тъкан, така че месото често е по-крехко и влажно. Избрахме подбрано овнешко месо за да ви поднесем нашия местен деликатес – овча пастърма.